ПАМЕТНИЦИТЕ НА СВЕТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ В БЪЛГАРИЯ И ДРУГИТЕ БАЛКАНСКИ СТРАНИ

“Мисията на Кирил и Методий е сред най-големите културни епопеи, запомнени в историята… За успеха на тяхното дело основна роля изиграва България, която приема техните преследвани ученици и създава богата религиозна книжнина. По-късно, чрез тази книжнина, русите се приобщават към християнството.” Това са думи на проф. Роже Бернар, който три десетилетия е водил катедра по българистика в парижката Сорбона. Написани са в статията за България на новата “Енциклопедия универсалис”.

В средата на 19 век, през 1863 г. целият славянски свят ознаменува тържествено 1000-годишнината на Моравската мисия и създаването на славянската писменост. За пръв път двамата солунски братя се явяват изваяни от бронз върху внушителния монумент “Апотеоз на славянството” в древната руска столица Новгород. Още по това време в разцвета на българското Възраждане в махалите на Куцаровци и Големановци край Килифаревския манастир – средище на Търновската книжовна школа, са поставени оброчни плочи на Кирил и Методий на местата, където учители извеждат децата на 11 май за водосвет. Паметна плоча с голям надпис е поставена през 1885 г. и в черквата “Рождество Богородично” на търновското село Керека за 1000-годишнината от кончината на Св. Методий – също дело на местен учител. А казанлъшкият учител Иван Топалов създава паметник на двамата братя, който е издигнат през 1934 г. в двора на Педагогическото училище…

Промените, настъпили в Централна и Източна Европа през последното десетилетие на ХХ век, доведоха до изключително внимание към делото на Св. Св. Кирил и Методий. Голям принос за това е обявяването им за Съпокровители на Стария континент редом със Св. Бенедикт Нурсийски от папа Йоан Павел Втори. В различни градове се изграждат нови техни паметници. Според доц. Веселка Желязкова от Кирило-Методиевския научен център при Българската академия на науките, която създава богата сбирка от паметници и паметни знаци на Светите братя, от 1991 г. насам те вече наброяват повече от осемдесет: в България, Русия, Гърция, Чехия, Словакия, Словения, Македония, Унгария, Португалия, Монголия, САЩ…

В почти всяка българска църква има икона на Солунските братя. Тук ще разгледаме паметниците им България и съседните балкански страни. В следващи публикации ще отделим внимание на паметниците в Европа, Русия, Украйна и други страни по света.

ПАМЕТНИЦИТЕ НА СВЕТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ В БЪЛГАРИЯ

1 София
София, Паметникът на Св. Св. Кирил и Методий пред Националната библиотека 

Пред Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” е поставен един от най-впечатляващите монументи в столицата, този на Светите братя Кирил и Методий. Този символ на българската писменост и култура е дело на скулптора Владимир Гиновски (1927-2014) и на арх. Иван Иванчев (1915-1994). Когато през 1963 г. Народната библиотека „Васил Коларов“ е преименувана на „Кирил и Методий“, е обявен конкурс (1963-1965) за нов паметник, който да бъде поставен на мястото на предишния паметник на Васил Коларов. Конкурсът е бил спечелен от Владимир Гиновски, а монументът е открит е през 1972 г. И до днес той е смятан е за едно от най-добрите постижения на българското монументално изкуство. Негово копие е поставено през 1990 г. в Мурманск, Русия, както и в двора на българското посолство в Рим. Фигурите на Солунските братя са високи 4,2 м и излъчат достолепие и мъдрост. Всяка година на 24 май – националния празник, посветен на българската писменост и култура, паметникът се отрупва с цветя, които изразяват нашата признателност към братята първоучители.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Казанлък, тук е най-старият паметник на Светите братя в България

В двора на бившето Девическо училище в грaд Казанлък (в наши дни Хуманитарна гимназия Св.Св.Кирил и Методий) се намира Паметникът на светите братя Кирил и Методий, създаден от  казанлъшкият учител Иван Топалов през 1934 г.

Пловдив3
Пловдив, Паметникът на Св. св. Кирил и Методий пред едноименната хуманитарна гимназия

Паметникът на Св. св. Кирил и Методий  е изграден през 1996 г. по проект на скулптура Петко Москов (1953-2004). В съвременната историография се смята, че за първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище „Св. Св. Кирил и Методий” в Пловдив по инициатива на Найден Геров се отбелязва празника на създателите на глаголицата. В днешно време 11 май се чества като църковен празник на Светите братя, докато 24 май е празник на българската просвета и култура.

асеновград
Асеновград, Паметникът е също дело на Петко Москов, както в Пловдив

Паметникът се намира в двора на улилище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Асеновград. Скулптор е Петко Москов, който е роден е на 26 юли 1953 г. в с. Патриарх Евтимово. Завършва художествената гимназия в град Казанлък, а през 1978 г. и ВИИИ „Николай Павлович“ в София, специалност скулптура. Дългогодишен преподавател е в Средното художествено училище „Цанко Лавренов“ в град Пловдив. Автор е на монументални творби в цялата страна (повече от 50 паметника). Неговата творба „Св. св. Кирил и Методий“ е подарена на Папа Йоан Павел II по време на гостуването му в България през 2002 година. Носител е на множество награди в национални и международни конкурси. Почетен граждани на град Асеновград. Умира на 25 септември 2004 г. в Асеновград.

20050621_0012
Пазарджик, Паметникът на „Св.Св. Кирил и Методий“

Паметникът на „Св.Св. Кирил и Методий“ в Пазарджик е открит на 24 май 2005г. Той е дело на авторски  колектив: скулптора Спас Киричев и архитект Нина Костадинова – Васева. Проектът е дарение от скулптора Спас Киричев, който създава 5-метровата статуя. Той е роден през 1959г. в гр. Пазарджик, през 1988 г. – завършва Художествена Академия в София специалност “скулптура” при проф. Борис Гондов. Уникалното в този монумент е, че за пръв път Светите братя се изобразяват с ореоли, които са позлатени, както и свитъка с буквите в ръцете им.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Стрелча, Паметникът пред училище „Св. Кирил и Методий“ 

Паметникът в Стрелча е открит през 2014 г. Автор на скулптурата на двамата братя е също Спас Кирчев, майсторът от Асеновград.

Добрич
Добрич, Паметникът на “Св. св. Кирил и Методий”

Паметникът на “Св. св. Кирил и Методий” в Добрич е издигнат през 2007. Композицията, дело на скулптора Никола Богданов, почетен гражданин на Добрич, е висока общо 9 метра. Паметникът е монтиран върху специален постамент пред сградата на централната поща. Проектът за паметника е безвъзмезден жест на автора. Дарение е и проектът на арх. Витлеем Чалъков за оформление на пространството около паметника. Средствата за него са събирани в продължение на повече от пет години от инициативен комитет.

Враца3
Враца, Паметникът на светите братя Кирил и Методий

Паметникът на светите братя Кирил и Методий е бил осветен от Врачанския митрополит Калиник на 24 май 2007 г. Петметровата бронзова скулптура на първоучителите се издига до старинната часовникова кула от 1762 г., връстница на Паисиевата история. Монументът е дело на местните скулптори Георги Тешков и Моника Игаренска, които са спечелили обявения национален конкурс.

pametnik-kiril-i-metodii-pred-nhg_blg105
Благоевград, Паметникът на светите братя Кирил и Методий

Днес Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий” – (бивша Солунска), се е превърнала в културна емблема на Благоевград и се е утвърдила като съвременно учебно заведение с профили на обучение „Хуманитарен” и „Изкуства”. В двора на гимназията се намира паметника на Светите братя Кирил и Методий, който е поставен там през 1980 г. по случай 100 годишнината на гимназията. Автор на монумента е Николай Терзиев. Всяка година тук започва празничната програма на Община Благоевград по случай 24 май.

pliska_1_ed
Плиска, Паметник на светите братя Кирил и Методий

Паметник на светите братя Кирил и Методий в някогашната първа столица на Българската държава – Плиска е издигнат през 2015 г. като част един уникален не само за България, но и за света културно-исторически комплекс -“Двор на кирилицата”. Инициатор за създаването на този своеобразен дом на кирилските букви е Карен Алексaнян. Респектът пред делото на царя покръстител и обединител на българите изразява параклисът в края на двора – “Св. Борис I Покръстител”. Вдясно от тежката врата на параклиса е камъкът с кръст – хачкар, на който е написано на арменски: “Този камък хачкар е поставен в прослава на българския народ послучай 1150 години от Покръстването”. Високите над 2 метра кирилски букви са изработени в Армения от 12 арменски скулптори, ръководени от народния майстор Рубен Налбандян. Шест от буквите изписват името на първата българска столица ПЛИСКА. Останалите са разположени свободно върху затревената площ, без да следват азбучния ред. Защото всяка има своето послание с изображенията и орнаментиката си. Скулптурите цар Брис и на св. Кирил и св. Методий са изработени от българския скулптор Бехчет Данаджъ. 

бургас
Бургас, Паметникът на Светите братя в Приморския парк
IMG_4485
Село Дивля, Дървена скулптура на cвeтитe бpaтя Kиpил и Meтoдий

Cĸyлптypa нa cвeтитe бpaтя Kиpил и Meтoдий е oтĸpитa в зeмeнcĸoтo ceлo Дивля през 2011 г. Tя e изpaбoтeнa oт дъpвo oт Бoян Aлeĸcaндpoв oт Πepниĸ. Идeятa e нa Гeopги Aндpeeвcĸи. Cĸyлптypaтa е пocтaвeнa в цeнтъpa нa ceлoтo, където 12 гoдини  е творил гeниaлният бългapcĸи xyдoжниĸ Bлaдимиp Димитpoв – Maйcтopa. B цeнтъpa нa Дивля имa бюcт-пaмeтниĸ нa xyдoжниĸa, yвeĸoвeчил xyбocттa нa дивлянĸaтa нa cвoитe плaтнa. Гeopги Aндpeeвcĸи, чиятo e инициaтивaтa зa cĸyлптopaтa, e пo пpoфecия yчитeл, a извecтнo вpeмe e бил и ĸмeт нa c. Дивля. Toй вeчe e пeнcиoнep, нo пpoдължaвa дa ce гpижи зa oблиĸa нa ceлoтo. Cĸyлптopът нa ĸoмпoзициятa Бoян Aлeĸcaндpoв e зaвъpшил дъpвopeзбa в Haциoнaлнa Xyдoжecтвeнa Aĸaдeмия. Toй e тpyпaл oпит c мнoжecтвo твopчecĸи изяви y нac и в чyжбинa.

10407394_776328109068106_4178806554555581301_n
Средец, Паметна плоча на св. Кирил и Методий в градския парк

ПАМЕТНИЦИТЕ НА СВЕТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ В ДРУГИ БАЛКАНСКИ СТРАНИ

Солун
Солун, Паметникът на св. Кирил и Методи на Скулптура Димитрие Ставриниду

Солун1
Паметникът в Солун в чест на 1150-годишнината от началото на просветителската дейност на св. Кирил и Методий
Охрид
Паметникът в Охрид Скулптор: Томе Серафимовски 1992 г.
Скопие
Паметникът в Скопие 2010 г.
белград
Паметникът в Белград Скулптор: Томе Серафимовски

 

Advertisement

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s